En droppe midnatt – Jason Diakités debutroman

När jag fick reda på att ”Timbuktu” Jason Diaktés hade skrivit sin första bok blev jag otroligt glad. Jag är nämligen en stort fan av hans musik, och kan numera även efter att ha läst hans debut, säga att jag är ett stort fan av hans litteratur också!

Jag har nämnt flertalet gånger att jag är ett stort fan av alla slags böcker. På bland annat på min första sida i bloggen kan man läsa om alla mina olika favorit genrer. Men ska jag vara helt ärligt, så är denna typ av bok, min absoluta favorit. Låt oss gå in på varför!

Bokens handling

Boken lär oss förstå hur det är för de människor som ständigt är på jakt efter en egen identitet. Att inte vara svart men inte heller vara vit. Att hela tiden vara utanför, mittemellan och ingenstans. Detta är ett livsöde som inspirerar men det får mig även att tänka och känna på ett helt annat sätt än förut.

Vi får följa Jasons liv och om hur rasismen inte har en ålder, ett kön eller en klass. Vi lär oss hur det är för de människor som inte har ett sammanhang, de människor som varken är del av en grupp eller ett samhälle.

Den röda tråden genom hela boken är just sökandet av identiteten. Vi får följa med när Jason försöker leta upp sina rötter. Han intervjuar släktingar i södra Amerika, som berättar om den grymma verklighet som massvis av människor lever i. Slaveri, strukturell rasisms och vita män som styr samhället.

Språk och stil

Jason skriver på ett sätt som får oss att förstå det vi ofta väljer att blunda för. Han får oss att öppna ögonen och inse orättvisorna. Ett vackert språk, med målande beskrivningar, fina samtal med pappan i Malmö och med mamman i Lund. Det är historiskt, nutid och allt där emellan. Den här boken har allt och är på nått sätt allt.

Mitt betyg

Boken är otroligt välskriven och välformulerad. Den är gripande från första stund. Den tar med oss till en värld där man befinner sig i ett ingenmansland, där man ständigt är utanför och inte har något eget jag.

Denna bok behövs i vår värld. Den är viktig, smärtsam, vacker och otroligt nödvändig. Alla bör läsa den, perfekt även för dig som egentligen inte gillar att läsa böcker.