Fem klassiker att läsa under semestern

Nu i semestertider finns det bara en sak att göra (förutom att ta det lugnt, sola och äta glass) och det är att läsa böcker! Enligt mig är semestern den perfekta tidpunkten att ta sig tiden att läsa några riktiga klassiker, som man annars inte hinner med i den hektiska vardagen.

Här har jag samlat fyra stycken klassiker som jag rekommenderar alla att läsa. Jag personligen tycker att alla dessa är värda att få bli prisbelönade böcker. De är klassiker som aldrig går ur tiden och som kommer tillbaka: generation efter generation.

Trevlig läsning och trevlig semester!

Gruppen – Mary McCarthy, Sara Danius

Den här boken kom ut 1963 och var då någonting helt nytt. Folk var chockade över hur frispråkig den var och den såldes i miljontals av upplagor. Idag är denna bok en klassiker och anses vara en milstolpe i dagens moderna litteratur. Boken handlar om åtta stycken studiekamrater som precis examinerat sig. De åtta kompisarna möter ett hårt liv i 1930-talets New York. Den skildrar det moderna livet och alla dess villkor, och därav alltid en relevant bok med relevanta ämnen.

Moby Dick – Herman Melville

Denna bok handlar om en sjöman, vars namn man aldrig får reda på. En kväll kommer han till värdshuset i staden New Bedford. Tyvärr finns det inga lediga rum och då står sjömannen inför ett svårt val. Antingen så sover han utomhus eller så delar han säng med en kannibal. Han väljer till sist, efter många om och men att sova med kannibalen. Snart blir de två bästa vänner och de bestämmer att de ska bege sig av på en valfångsresa tillsammans. Syftet med hela resan är inte som vanliga valfångst-resor, att döda så många valar som det bara går. Nej, i detta fall handlar allt om att döda Moby Dick, den vita valen.

Pesten – Albert Camus

Den här boken är ett av de mest betydande verken i hela världslitteraturen. Boken handlar om pesten, som gör staden Oran i Nordafrika till en stad i belägringstillstånd. Oran blir isolerade från omvärlden och invånarna tvingas leva med utanförskapet och skräcken av att dö. Men så plötsligt tar en liten grupp upp kampen mot pesten. Det gäller liv och död. En bok som handlar om människors förhållande till allt som är ont och slutligen om revolten som sker i och med solidariteten. En gripande berättelse för den som vill ta sig tillbaka till våra förfäders helvete.

Brott och Straff – Fjodor Dostojevskij

¨Brott och straff¨ har oändligt med gånger blivit kallad för den mest berömda romanen i hela världen. Det är den bok som blivit känd i hela världen och jag tvekar inte på varför. Det är en kriminalroman som består av både psykologiska insikter samt människors utsatthet. Boken kom ut i mitten av 1800-talet och sen dess har flera tusentals miljoner människor följt Raskolnikov genom hans vandring i Sankt Petersburg. En fattig student som även visar sig vara en mördare.