Svenska deckare som du inte får missa

Jag har tidigare tipsat om fem klassiker att läsa under semestern och tänkte nu tipsa om några svenska deckare som även dem är perfekta att läsa nu under semestertider!

Enligt min åsikt är dessa nedanstående böcker de två bästa svenska deckarna som finns. Om jag får ge er ett slutligt tips: åk till närmsta bibliotek eller bokhandel och njut av dessa fantastiska böcker. En trogen vän att ta fram både när sommarvädret sviker och när solen står högt i det blå.

Midnattsflickor – Jonas Moström

Jag har bara läst en av Jonas Moströms böcker men det är nog för att kalla honom en av Sveriges skickligaste deckarförfattare. Hans bok ¨Midnattsflickor¨ tog mig verkligen med storm och det är därför jag tycker att ni alla som älskar deckare ska läsa just denna.

Boken utspelar sig under Valborg, i studenternas stad – Uppsala. Glädjen och festen i staden stoppas när två kvinnliga studenter blir våldtagna. Ännu ett offer hittas strax därefter. Det tredje offret har blivit strypt till döds och är placerad i en av de gamla byggnaderna av universitetet.

Hela samhället är rädd för att fler fall ska uppstå och det är därför Nathalie Svensson som är expert på psykopater, kallas in till utredningen. I början tyder mycket i fallet på att det bara är en gärningsman, då alla offren var studenter och lika till både utseende samt ålder. Först går misstankarna till en tidigare våldtäktsman men Nathalie är säker att det är en för lätt lösning. Hennes insikter leder istället utredningen till ett sektliknande sällskap med en stor kvinnofientlighet.

Det andra ansiktet – Mari Jungstedt

Ni trodde väll inte att jag kunde göra ett inlägg om svenska deckare utan att ta med min alldeles egna deckardrottning Mari Jungstedt? Jag är ett stort fan av i princip alla av hennes böcker men just denna bok ”Det andra ansiktet” är en personlig favorit som jag hoppas att alla deckarmänniskor läser. Även denna bok, som hennes 12 senaste böcker, handlar om kommissarie Anders Knutas.

Boken utspelar sig Ljugarn, en helt fantastisk kustort som beskrivs som världens härligaste idyll. I takt med att orten vaknar till liv inför sommaren så hittas även en välkänd konstnär mördad i sitt sommarhus. Inte nog med att han är död så har även hans kropp fastkedjats i sängen.

Efter ett tag sker ett liknande mord, fast denna gång på fastlandet. Nu dras Anders Knutas och hans kollega Karin Jacobsson in i denna drastiska och intensiva jakt på mördaren. Parallellt med mordjakten sätts Karin och Anders kärleksliv på prov.

Boken är en perfekt mix av död, kärlek och livets alla begär.

Bonusböcker

Tre slutliga tips på bra deckare är ¨Häxan¨ av Camilla Läckberg, ¨Tiggaren¨ av Sofie Sarenbrant samt ¨Rädslans fångar¨ av Anna Jansson. Happy Reading!